Sunum: National Geographic ve Başkalarının Acısına Bakmak

Daha önce Çizgelikedi'de 'İki Kitap Bir Bakış' adıyla gerçekleştirmiş olduğum sunumu yeni eklemeler ile “National Geographic ve Başkalarının Acısına Bakmak” adıyla, 5 Mart 2009 Perşembe günü saat: 17.30'da EÜ. 50. Yıl Köşkü'nde tekrarladım. Önemsediğim ve yararlandığım National Geographic'i Doğru Okumak' ve 'Başkalarının Acısına Bakmak' adlı iki kitaptan yola çıktığım ve ailemin 1971'den 1999'a dek biriktirdiği NG dergi arşivinden destek aldığım bu sunum, aslında tek başına okumanın yeterli tatmin yaratamadığı (hatta açlık hissini artırdığı) bu kitap ve konuları başkaları ile paylaşmaya-konuşmaya ihtiyaç duyduğum için hazırladığım bir çalışma idi.

Yinelemek gündeme geldiği için NG dergi arşivine gözatarken (1973 Ekim'inde kapaktan yayınlanan Şili dosyası gibi) farkında olmadığım, ürpertici-ibretlik eski-yeni 'hazine'ler de bulduğumu not etmek isterim.

O akşama vesile olan, tartışmaya katılan ve organizasyonda emeği geçen herkese yürekten ve tekrar teşekkür ederim.

afg

Sunum hakkında;
NATIONAL GEOGRAPHIC ve BAŞKALARININ ACISINA BAKMAK
Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi'nden Arzu F. Güngör, 'National Geographic'i Doğru Okumak' ve 'Başkalarının Acısına Bakmak' adlı kitaplardan yola çıkarak, fotoğraf ve fotoğrafın kullanımı üzerine bir sunum gerçekleştirecektir.

'National Geographic'i Doğru Okumak' adlı kitaplarında, uzak kültürleri öğretme iddiasındaki derginin yer verdiği yüzlerce fotoğrafın yakın bir okumasını yapan yazarlar Catherine A. Lutz ve Jane L. Collins; fotoğraflar aracılığıyla kurulan temsil sürecinin sorunlarını gözler önüne seriyorlar.

Arzu F. Güngör, 70'li yılları kapsayan çocukluğunda ve 80'lere yayılmış ilkgençliğinde National Geographic dergisinden çok etkilendiğini, Lutz ve Collins'i antropolog olmaya yönelten derginin, büyük ihtimalle kendisini de fotoğraf ve görsel kültür alanına çeken önemli etmenlerden biri olduğunu vurguluyor.

Güngör, içinde bulunduğumuz ekranlardan/sayfalardan başkalarının savaşını/acısını izleme çağında, 'çatışmalarla dolu bir dünyada, tartışmalı konulardan uzak durabilen ve 1970’lere kadar, hastalıklı, yaralı, sakat ve aç insanları kendi bastığı fotoğraflardan tamamen ayıklamış' (*), bugün de fotoğraf seçimlerinden altyazılara varıncaya dek içeriğinde egemen politikanın belirleyici olduğu bir dergiyi eleştirel bir bakışla değerlendirmek ihtiyacı ile, Sontag'ın Başkalarının Acısına Bakmak' (**) kitabından alıntılarla bir girişin ardından, dergideki fotoğraf ve sayfa düzenlerinden örnekleri paylaşarak tartışmaya açmayı arzulamaktadır.

(*) 'National Geographic'i Doğru Okumak', Catherine A. Lutz, Jane L. Collins, Agora Kitaplığı

(**) Başkalarının Acısına Bakmak', Susan Sontag, Agora Kitaplığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder