Balıkçı Kadının Fotoğrafçı Çocukları Youtube Canlı Yayını ile İFSAK TV'de







İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’nun gerçekleştirdiği ve konuk olarak katıldığım “Balıkçı Kadının Fotoğrafçı Çocukları” etkinliği 24 Aralık 2020 Saat 20.00 de canlı yayın olarak İFSAK TV’deydi.

https://www.ifsak.org.tr/balikci-kadinin-fotografci-cocuklari/ “Balıkçı Kadının Fotoğrafçı Çocukları” başlığı altında daha önce 2016'da Ege Üniversitesi 50. Yıl Köşkü'nde ve 2017'de Çizgelikedi'de birer konuşma/sunum gerçekleştirmiştim, aradan geçen zaman içinde elbette ekleme ve çıkarmalar oldu, bende de değişiklikler olmuştur mutlaka, COVID-19 nedeniyle her şeyin çevrimiçi hâl aldığı bir dönemde ilk kez çevrimiçi olarak Youtube'da İFSAK TV'de ve canlı yayında paylaşma olanağı doğdu. İFSAK'a ve İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu'na çok teşekkürler.


Ursula K. Le Guin'in "kadın nerede yazar, yazarken neye benzer, yazan kadın hakkında benim, sizin imgeniz nedir?" diye sorarak başladığı ve aldığı yanıtların onu yazan değil de okuyan kadın imgelerine götürmesi üzerine, bir kadının sanat eseri üretebilme koşullarını adım adım tartıştığı "Balıkçı Kadının Kızı"(*) adlı denemesinden esinlenerek yola çıkıyorum.
Soruyu fotoğraf alanına uyarlayarak, hem geçmişte ve şimdilerdeki "fotoğrafçı" imgesine ve cinsiyetine, hem de fotoğraf tarihinden seçilmiş yapıtlar üzerinden bazı kadın fotoğrafçılara ve üretimlerine göz atarken; imgelerin üretim, çoğaltım, dolaşım, değerlendirme, piyasa ve tüketiminin çerçevesini hâlâ eril bakışın ve onun yeniden ürettiği iktidar ilişkilerinin çizdiği günümüzün kapitalist dünyasında, bu bakışın ve iktidar ilişkilerinin nesnesi olmaya direnenlerin kendi sesleri, kimlikleri ve arzularıyla var olmalarının, bir başka deyişle özne kalma ve üretmeyi sürdürme mücadelesinin koşullarını, engellerini ve mevcut durumu tartışmayı amaçlıyorum. (*)Ursula K. Le Guin, Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar, Metis Yayınları, İstanbul,1998 SUNUMDA YARARLANILAN KAYNAKLARDAN: Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar (Metis Yay.) Ursula K. LeGuin'den Seçme Yazılar https://www.metiskitap.com/catalog/bo... Kadınlar, Sanat ve İktidar (YKY) Linda Nochlin https://www.yapikrediyayinlari.com.tr... Kimlikli Bedenler(Sel Yay.) Ahu Antmen https://www.selyayincilik.com/kitap/k... Sanat/Cinsiyet (iletişim Yay.) Ahu Antmen https://iletisim.com.tr/kitap/sanat-c... Türkiye'de Akademide Cinsiyet Eşit(siz)liği Raporu: 2020 Gender (In)equality Report at the Academy in Turkey: 2020 Yaşar Aldırmaz* Ege Üniversitesi, İzmir https://www.researchgate.net/publicat... Is Gender in the Eye of the Beholder? Identifying Cultural Attitudes with Art Auction Prices (December 6, 2017). Adams, Renée B. and Kraeussl, Roman and Navone, Marco A. and Verwijmeren, Patrick, Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3083500 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3083500 "Art Gap: Is gender in the eye of the beholder?" hakkında video https://youtu.be/cNnXmZBxmTc Visualizing the Numbers: See Infographics Tracing the Representation of Women Artists in Museums and the Market https://news.artnet.com/womens-place-... SUNUMDA ADI GEÇEN FOTOĞRAFÇILAR: Julia Margaret Cameron (1815-1879) https://www.vam.ac.uk/collections/jul... Vivian Maier (1926-2009) http://www.vivianmaier.com/ Yıldız Moran (1932-1995) https://www.yildizmoran.com.tr/ https://www.yildizmoran.com.tr/pera-m... Rineke Dijkstra (1959) https://www.mariangoodman.com/artists... Erika Larsen (1976) http://www.erikalarsenphoto.com/ Alma Haser (1989) http://www.haser.org/
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder